Afgekolfde melk wilt u natuurlijk zo vers mogelijk bewaren vanwege de kostbare voedingsstoffen. Zet de afgekolfde melk daarom bij voorkeur zo snel mogelijk na het kolven in de koelkast. Weet u al dat u de melk de komende 3 dagen niet gaat gebruiken, vries het voorraadje dan zo snel mogelijk in.

Er zijn diverse manieren waarop u uw gekolfde melk kunt bewaren. Er is wel verschil in hoe lang het vers blijft:

  • Buiten de koelkast, kamertemperatuur: 4-6 uur.
  • In de koelkast, 3-5°C: 3 dagen, achterin, onderin.
  • Vriesvakje in de koelkast, – 10°C: 2 weken.
  • Diepvriezer, -18°C: 3-6 maanden.
  • Ontdooide moedermelk in koelkast: 12 uur.
  • Ontdooide moedermelk, kamertemperatuur: direct gebruiken.

Bewaar de melk in flesjes (geen glas), in special kolfzakjes of in de vorm van ijsblokjes.  Doe nooit warme, net afgekolfde melk bij al koude of bevroren melk, dit werkt bederf in de hand. Melk die is opgewarmd, maar niet opgedronken, moet worden weggegooid en mag niet opnieuw worden opgewarmd.

Bevroren melk kunt u het best langzaam ontdooien in de koelkast of onder de stromende kraam die van koud naar warm wordt gedraaid. Gebruik voor het opwarmen bij voorkeur een flessenverwarmer in plaats van een magnetron. In een magnetron gaan bruikbare stoffen namelijk verloren. Tevens verwarmd de magnetron de melk vaak onregelmatig, waardoor sommige delen van de melk enorm warm kunnen zijn.